v
240212_Adidas0904-1-1

FRÅGOR OCH SVAR

Vad handlar initiativet Från soluppgång till solnedgång om?
Från soluppgång till solnedgång är ett initiativ startat av adidas och grundar sig i insikten om att många muslimer som är fysiskt aktiva upplever att de står inför ett val när ramadan närmar sig: att antingen fasta och välja bort träningen eller att bibehålla träningen och välja bort fastan. Detta då informationen kring hur man kan kombinera träning och  fasta under ramadan är minst sagt knapp. Här vill adidas bidra. Syftet med initiativet är att lyfta frågan kring träning och fasta genom svenska muslimers berättelser och därmed bidra med såväl information som inspiration till den som vill hålla sig fysiskt aktiv under ramadan.

Nytt för i år är att adidas vill ge rätt förutsättningar för den som vill träna under ramadan genom att hjälpa dem att förbereda sig. Alla har rätt att få möjligheten att träna. Elitidrottare har ofta ett kunnigt nätverk runt sig. Vardagsmotionärer har det inte. I år vill adidas därför demokratisera den här expertisen och ge muslimer praktisk vägledning kring att kombinera fasta och träning.

Varför gör adidas det här?
I Sverige lever nästan en miljon muslimer. Bland dessa finns både professionella atleter och vardagsmotionärer som fastar under ramadan och många av de här personerna ställs inför valet att antingen fasta eller bibehålla sin träning. Genom initiativet Från soluppgång till solnedgång vill vi på adidas utmana det. Vi vill lyfta ämnet och samla värdefull kunskap för att både informera och inspirera människor, och även visa att de personer som identifierar sig som muslimer inte ska behöva välja mellan att fasta eller att träna under ramadan. Vi hoppas att det här initiativet kan få fler fysiskt aktiva muslimer att känna sig bekväma och motiverade till att hitta ett träningsupplägg som passar just dem bäst. 

Jag fastar inte under ramadan. Är det här för mig?
Det tycker vi. För oss på adidas är inte målet med det här initiativet att få muslimer som tränar att börja fasta, eller få muslimer som fastar att börja träna. Såväl fasta som träning är högst individuellt och fungerar olika för alla människor. I det här initiativet lyfter vi olika perspektiv och visar hur man kan göra om man vill bibehålla sin träning under ramadan.

Är det inte farligt att inspirera folk till att träna på tom mage?
För oss på adidas är målet med det här initiativet att inspirera och bjuda på kunskap för dem som vill bibehålla sin träning under ramadan. Så om vi kan göra det och visa hur man kan kombinera båda delar på ett hälsosamt sätt, så anser vi att det är något vi borde göra.

Hur hjälper adidas mig att förbereda mig inför ramadan?
Allmänheten kommer genom vår WhatsApp-kanal ha möjlighet att ställa frågor och få svar direkt från ett urval av experter som delar med sig av sin kunskap och erfarenhet. På sajten kan man även ta del av intervjuer med våra experter där de delar med sig av tips och råd. 

Varför ska man förbereda sig inför ramadan?
Såväl en maratonlöpare som en boxare ägnar tid åt att förbereda sig inför en tävling, mentalt och fysiskt. Alla har rätt att få möjligheten att träna och varje stor utmaning kräver planering. Muslimska toppatleter, som Mohamed Salah eller mostrar som vägrar släppa fredagszumban under ramadan har visat att det går att fasta och prestera på topp i sin träning.

När det inte finns enkel utbildande och inspirerande information blir det svårt för en fastande muslim som vill träna under ramadan att förbereda sig. adidas vill med det här initiativet ge konkret vägledning för den som vill träna och fasta samtidigt, exempelvis genom att förklara vikten av förberedelser.

Hur följer jag kanalen?
Kanalen kan hittas i en ny flik som kallas "updates" på WhatsApp - där hittar du “Status och kanaler” som du väljer att följa. Det är separat från dina privata chattar.


Kan jag ställa en fråga till era experter?

Ja! Följ kanalen HÄR och tryck därefter på telefonnumret i den pinnade chatten för att skapa en privat chatt tillsammans med våra experter.

Vad gör ni med informationen ni får skickade till er privat? Sparar ni min information?
Nej, vi sparar ingen information. Alla privata chattar raderas efter kampanjens slut den 9 april. Om du vill att något ska tas bort innan det så hör av dig till julia.karlsson@obeya.se

Jag skulle gärna vilja engagera mig i initiativet. Vem kontaktar jag?
Vi tar gärna emot information som kan bidra till kunskap i ämnet träning under ramadan. Vi tar även gärna emot tips på intressanta personer som på ett eller annat sätt kan bidra med ett intressant perspektiv om träning under ramadan.
Kontakta Julia Karlsson på julia.karlsson@obeya.se.

Jag är journalist och skulle vilja komma i kontakt med adidas. Vem kontaktar jag?
För pressfrågor, kontakta gärna Jakob Merlenius på jakob.merlenius@obeya.se.