v

TRÄNARENS UPPMANING: LYSSNA PÅ UTÖVARNA

Vad behöver man som tränare ta hänsyn till under ramadan, med spelare som fastar? 
Fråga Hasan Korkmaz, tränare för Rinkeby Uniteds A-lag. 
– Att ha med fastan i beräkningen är för mig en hygienfaktor, säger han.

Sverige består av hundratusentals personer som bekänner sig till islam. En stor andel fastar under ramadan. Men idrotts-Sveriges kunskap kring vad det innebär skiftar. Det är inte fallet när det gäller Hasan Korkmaz, tränare för Rinkeby United. 

– Här fastar många eller har en koppling till islam. På senare år, med sociala medier och så, har blivit mer accepterat inom idrotten och att folk fastar och tränar under ramadan. Framför allt när man har sett kända fotbollsproffs göra det, säger han. 

P1010377_LIKE_002

Hasan är assisterande tränare i Rinkeby Uniteds A-lag som spelar i division tre. Han har själv varit engagerad i klubben i tio års tid. 
Och ramadan är det varje år. 

–  Jag har mött många spelare genom åren som fastat och fortsatt både träna och spela matcher. Träning och fasta är generellt sett något som kan gynna kroppen. 

– Om möjligt lägger jag passen så sent som möjligt så att spelarna kan få i sig mat direkt. Ibland läggs träningar precis efter solnedgång och då får spelarna frukt och energidryck innan träningen, säger han. 

Samtidigt beskriver han fotboll som en sport där det är svårt att anpassa innehållet alltför mycket, säsongerna kräver ett visst upplägg. Även om ramadanperioden infaller lite olika tid varje år. 

– Just i år har vi i klubben pratat om att vi kan trycka på lite mer än vanligt, eftersom solnedgången kommer så pass tidigt. Men det är olika för olika personer. Man får ha en dialog kring det. Som tränare lär man känna sina spelare, man vet att vissa orkar mer än andra, säger han. 

Som tränare är hans viktigaste uppgift att utveckla och stötta laget. Under ramadan kan det handla om att förmedla kunskap kring hur man lägger upp träning och kost på bästa sätt för att kunna hålla kvar sin fysiska form. 

– Eftersom det är så individuellt är det svårt att ge generella tips. Måste jag ge ett tips är det att planera och tänka på kosten så att man får i sig allt man behöver. Det är vanligt att man äter för mycket och för snabbt, när man väl får äta. Hellre ta något litet först och äta mer lite senare, säger han. 

HASAN-KORKMAZ

3 tips till dig som är tränare från Hasan Korkmaz

 1. ”Lyssna på utövarna. Eftersom det i slutändan handlar om hur individen är byggd och funkar är det jätteviktigt. Dessvärre tror jag att vissa tränare fortfarande kan vara ganska gammalmodiga och kanske säger antingen fasta eller träning. Så behöver det inte vara.
Det går fint att kombinera båda men det är viktigt att såklart inte pressa spelarna över gränsen. Gäller det ungdomar och man ser att någon inte klarar av att fasta behöver man tala om det. Som tränare kan man finnas där och stötta.” 

 2. ”Var inte orolig. Det är inte farligt att fasta och träna om man är frisk. Det är tvärtom något som kan gynna dig. Vi människor har fastat i många generationer och man klarar sig längre än vad många tror.” 

 3. ”Ta in atmosfären. Här i Rinkeby är det många muslimer och ramadan märks därför tydligt i området. Alla är glada och den stora festen efter månaden blir en stor och härlig grej här.”

Följ Hasan på Instagram, @korkmazz.