v

RAMADAN ÄR EN HIGHLIGHT

Komikern och programledaren Kaeli Abdis liv påminner om en elitidrottares. Intensivt schema, många resor och starkt strålkastarljus. Men det finns en årlig paus – ramadan. 

Kaeli Abdi slog igenom på TikTok och har därefter haft bland annat programledaruppdrag och sin egna show. Nu turnerar hon som komiker.

I januari är gymmen fulla när många tar ett omtag kring träningen. Kaeli Abdi, som fastat sedan elvaårsåldern, beskriver att hennes motsvarighet till januari är ramadan. Det mentala fokuset som högtiden hjälper henne att hitta, gör att det också blir lättare att träna.

– Jag går ofta in i ramadan som en sliten människa. Man har gått igenom vintern, saker har hänt i omvärlden, problem, jobb, stress. Och känner sig sliten av livet. Så får man en månad av spiritualitet, där man får gå in i sig själv och samtidigt vara mycket med sin familj. Och så klart närheten till gud som man känner konstant, berättar hon. 

Kaeli_foto-min

Ramadan är nära kopplat till disciplin, vilket i sin tur krävs för att hålla i träningen. 
– Jag får alltid ett energipåslag när jag bryter fastan. Då är inte steget kort till träning. Jag föredrar att dricka, äta lite soppa och dadlar och sedan träna.  

Själv tränar hon både kondition och styrka. Vanligtvis gruppträning, men under ramadan och på resor kan det vara svårt att tajma. 
– Det är viktigt att komma ut dagtid. Det är lätt att tro att stillasittande ska göra fastan lättare, men det blir bara svårare om man sitter hemma och tänker på hur hungrig man är. Därför föredrar jag att aktivera mig, säger hon. 

För en oinvigd kan ramadan nästan låta stressigt? Man ska be, fasta, vara jättesnäll, skänka pengar, umgås med familjen och samtidigt hinna med sitt vanliga liv. Känner du av det?   
– Verkligen inte! Ramadan är en highlight. Vissa längtar till jul, vissa till sommaren. Jag längtar till ramadan. Man har så många problem i livet, men under den månaden sätter man på sig nya glasögon och ser världen för vad den är. Ens vanliga problem framstår som obetydliga. Och folk förlåter varandra och är vänliga mot varandra och går vidare i stället för att fastna i problem. 

Kaeli Abdis tips till dig som lever ett hektiskt liv och vill träna och fasta

1. ”Unna dig de första dagarna, när du börjar få sug efter viss mat. Ät det du vill äta, backa sen lite efter några dagar. Vi har massa traditionell mat kring ramadan, som inte alltid är den mest hälsosamma. Men ramadan är tufft, så unna dig och ät det din kropp behöver.” 

2. ”Om du ska träna under ramadan, efter att du brutit fastan, ät lätt, träna, kom tillbaka och ät mer rejält efter träningen.” 

3. ”Det har hänt ibland att jag haft långa dagar på jobbet. Det är också on me, jag kanske glömde vakna för att äta. Vad gör man? Ibland får man helt slut på batteri. Om man fysiskt måste så är det okej att bryta fastan. Det är inte ett misslyckande. Gud sa inte ‘fasta – punkt’. Utan ‘fasta om du kan’. Så är det med det.”