v

ERFARENHET OCH DICIPLIN GÖR FASTAN LÄTTARE

Tack vare en lång idrottskarriär, erfarenhet av många fastemånader och en mamma som är akademiskt skolad på området, har basketspelaren Khalil Mutallimzada lärt sig behärska konsten att fasta och träna till fullo. Men utmaningar finns.  

Khalil Mutallimzada är 38 år och har spelat basket på elitnivå sedan sena tonåren. Först i sitt hemland Azerbajdzjan, senare i Sverige. I dag, när han närmar sig 40-strecket, spelar han i Skånes division tre. 

– Jag har lång erfarenhet av att prestera och fasta samtidigt. Många tror att det är lättare när man är ung, men nej. Det handlar om erfarenhet, rätt disciplin och metoder som gör fastan lättare, säger han.

Khalil Mutallimzada förbereder sig gärna mentalt inför ramadan: 
– Det gör jag året runt, läser koranen, försöker att förstå vad skaparen vill ha av oss. 

240212_Adidas0198_LOGGA

Men hur förklarar man då, för icke-muslimer? 

– Jag tycker att fler ska lära sig mer. Om man har människor i sin närhet som fastar och som man tycker är viktiga, till exempel spelare i ett lag, kollegor eller vänner, så tycker jag att man ska ta ansvar för att lära sig mer. Det är bättre att fråga, än att missförstå. 

Kosten under fastan beskriver Khalil Mutallimzada som en hel vetenskap. Han har under åren experimenterat en del själv, med stöd av sin mamma som är läkare och fysioterapeut. Khalil Mutallimzada har landat i att ett lägre kolhydratintag och högre intag av grönsaker, protein och fettsyror fungerar bäst. 

– När jag äter på det sättet bibehåller jag energi och ork eftersom kroppen använder mindre energi åt matsmältningen.
– Men vätskan är svårast för mig. Vi tappar mycket när vi svettas. Därför försöker jag få i mig maximalt med vätska innan soluppgången, ofta elektrolytdrycker som är rika på magnesium, De minskar min trötthet och risken för muskelkramp. Personligen undviker jag också att träna under dagen, just på grund av att jag tappar så mycket vätska. 

240212_Adidas0232-5



Tre tips från basketspelaren Khalil Mutallimzada till den som tränar under ramadan

1.  ”Anpassa dig, och planera dag för dag. Iftar flyttas framåt varje dag. I början av månaden kanske det är klockan 18, men mot slutet är det senare. Det gör att man får anpassa sig allt eftersom, också utifrån vilka träningstider man har.”  

2.  ”Kom ihåg att det är vetenskapligt bevisat att fasta är bra för hälsan om man gör det på rätt sätt.”

3.  ”Drick mycket vatten efter solnedgången. Försök att undvika te och kaffe som innehåller tanniner som försämrar kroppens upptag av magnesium, zink, järn och andra viktiga mineraler.  Och försök att inte äta så tung mat och mycket kolhydrater när du väl får äta.”