v

NABIL BAHOUI

När fotbollsspelaren Nabil Bahoui får frågan om hur han ser på träning och fasta under ramadan så är svaret enkelt: för honom är det inte ens ett val. Det har alltid varit en självklarhet att träna under ramadan och efter många år som proffs så är det idag helt naturligt för honom. Han säger att många ibland pratar om forskning kring fasta och träning och vad som är bra eller inte – men för Nabil är det långt ifrån så komplicerat. Väver man in själen i ekvationen så spelar allt det andra ingen roll. 

Men långt innan han blev proffs så var det i bostadsrättsföreningen Gulddragaren som allting började. Det var där fotbollsintresset fick liv. Det är därifrån det berömda smeknamnet Nabil Guldish kommer ifrån. På den tiden spelade han och vännerna fotboll så fort tillfälle gavs, och när han under somrarna åkte till föräldrarnas hemland Marocko så spelades det fotboll på gatorna till solen gick ner. Bollkänslan följde sedan med hem och till klubben Mälarhöjden där karriären startade. Något år senare blev det i stället Hammarby, som sedan blev Tellus innan han blev scoutad och värvad av Brommapojkarna. 

230207_ADIDAS_STOCKHOLM13738

Väl i Brommapojkarna gjorde han ett ordentligt avtryck, tog sig snabbt upp till A-laget och slog igenom som 17-åring. Åren i Brommapojkarna var dock rätt tuffa. Han var på sin topp men fick ändå inte spela. Men när hans sista säsong i klubben kom gjorde han 10–15 mål och visade vilken duktig fotbollsspelare han verkligen var. Efter det har karriären rullat på. Han blev värvad av AIK och gjorde starkt avtryck i Fotbollssverige, vilket ledde till att han fick spela flertalet herrlandskamper. Efter AIK blev det några vändor utomlands i Qatar, Tyskland och Schweiz – innan han hamnade i AIK igen och var en bidragande faktor till lagets SM-guld 2018. Idag spelar han i Qatar SC och lever sin barndomsdröm. 

Redan från ung ålder fick Nabil lära sig att ramadan är en stor del av religionen, så att fasta och träna samtidigt är något han gjort i många år. Han berättar att han som liten tyckte det var svårare då man inte var lika mentalt redo då. Men med sina föräldrar vid sin sida som hjälpt honom med hur han ska tänka kring kost och träning så har det med åren blivit mycket enklare. Idag är en dag under ramadan som vilken annan dag som helst.

230207_ADIDAS_STOCKHOLM14551-1



Kan du till och med känna dig bättre under ramadan?

– Ja, absolut. För mig är det precis som en vanlig dag. Vissa dagar känner du dig bättre, vissa dagar sämre. Men visst är det så att jag under vissa matcher kan känna mig lättare i kroppen. En stor skillnad är dock att jag under ramadan ofta känner mig mycket gladare och mer positiv. Månaden är ju så mycket mer än bara fastan där vi på många olika plan försöker vara en bättre människa. Det tror jag gör att man mentalt blir mycket starkare, säger Nabil.

Just det är också något han önskar att fler där ute visste – att fastan bara är en liten del av ramadan. Månaden är mycket mer än så. Han framhåller hur han ofta får frågor kring månaden och att alla dessa handlar om fastan. För Nabil är ramadan den bästa månaden på året och om fler hade förstått det så tror han att frågorna kring varför han fastar hade varit färre. 

 Men hur gör du när du fastar och tränar? Har du någon speciell rutin?

– Jag tänker främst på kosten, hur och vad jag äter. När solen går ner och man väl får äta så är det viktigt att inte äta ett stort mål mat på en gång. I stället börjar jag lätt med kanske en dadel, någon soppa och att dricka mycket vatten. Att dela upp måltiderna i mindre delar gör att kroppen tar upp energin på ett bättre sätt, och gör att jag inte känner mig tung i kroppen, säger Nabil. 

– När det kommer till träningen så gäller det att ha en dialog med sin tränare eller klubb. Det är inte alltid det går att ändra upplägg, eller flytta träningstider – men hade jag fått välja så hade jag tränat på eftermiddagarna precis innan solen går ner. Precis innan Iftar. För då kan jag få i mig ny energi direkt efter träningen, fortsätter han. 


Och om man kämpar med fasta och träningen under ramadan – vad bör man tänka på? 

– Den mentala förberedelsen. Det gäller att vara redo mentalt, säger han. 

Vi fortsätter prata om just tränaren, och klubbens roll, och hur hans tränare hanterat detta. Nabil framhåller att han i alla år haft dialog med de klubbar han varit i och menar att vissa har tagit hänsyn, och andra inte. Han har under åren haft kontakt med olika fystränare som hjälpt honom med både träning och kost och säger att det (såklart) är väldigt positivt om tränarna är medvetna och tar hänsyn. Han lägger även till att det också kan skilja sig åt mellan olika regioner. I Mellanöstern, exempelvis, anpassar sig samhället på ett helt annat sätt och där tränar man därför senare på eftermiddagen. I Sverige är det inte så.

Avslutningsvis pratar vi om Nabils finaste minnen från ramadan och han berättar att han har många. Det han kommer ihåg allra mest är egentligen den härliga gemenskapen som alltid infaller under perioden. Familj och vänner samlas, umgås och äter trevliga middagar ihop. Och just den gemenskapen är något som också underlättar för att klara av att fasta och träna. Man är inte ensam – utan det är miljoner människor världen över som gör det här tillsammans. 


Följ Nabil på Instagram, @nabilguildish

230207_ADIDAS_STOCKHOLM14392