v

FASTAN KAN GE EN POSITIV EFFEKT PÅ TRÄNINGEN

För fotbollsälskare är han ett välbekant namn. Med en doktor i fysiologi och mångårig erfarenhet från såväl Premier League som svenska herrlandslaget i fotboll, är Paul Balsom ett namn att räkna med när det kommer till hur kroppen påverkas vid fysisk aktivitet.

Han drömde om att bli fotbollsproffs, men insåg tidigt att det inte var rätt. I stället hittade han en annan väg in i idrotten. I dag är han välutbildad och välmeriterad fysiolog med prestigefulla uppdrag i högsta ligorna, i landslagsfotbollen och inom UEFA. 

Det låter som att du har stenkoll på ramadan kopplat till träning? 

– Min erfarenhet av ramadan och träning är högst begränsad, trots att jag har jobbat inom elitfotbollen i 25 år. Diskussionen förs inte riktigt här i Europa på samma sätt som i andra delar av världen. Men inför vårt samtal har jag läst på. Och det har öppnat en helt ny värld för mig. Det har gett mig respekt och förståelse kring att ramadan är något mycket större än bara fastan, säger han och fortsätter:
– Det är viktigt att inspirera och utbilda kring att fasta kan vara något positivt. Elitidrottare klarar det galant, de har en strategi och kan inspirera andra. Det finns till och med studier som visar att man kan få en positiv effekt av att fasta, säger han. 

paul

Paul Balsom är också noggrann med att lyfta att årets ramadan är en mild variant, med tider som ändå går att anpassa träningen till. Men det finns avgörande moment:
– Det är väldigt viktigt vad som händer efter träningen, alltså återhämtningen. Att träna så nära intill iftar som möjligt alternativt ett par timmar efter, är optimalt. Eller så nära morgonmålet som möjligt. Men nackdelen då är att man inte får i sig vätska och näring efteråt.

När det kommer till förberedelser, betonar Paul Balsom vikten av god sömn. 

– Det vet vi är otroligt viktigt när man motionerar. Allt runt ramadan kan påverka sömnen. Därför kan det vara en fördel att vänja kroppen inför ramadan genom att börja sova på de tider man tänkt sova under ramadan, exempelvis. Att vara utan mat och vätska kan kroppen snabbt anpassa sig till, men sömnen bör man planera. 

Han trycker på att försöka hitta en balans, att se till att njuta av högtiden, men samtidigt gå in med ett strategiskt tänk, och hjälpa kroppen på traven. 

– För friska motionärer finns ingen indikation på att det skulle vara negativt att fasta mellan soluppgång och solnedgång, så länge man får i sig den vätska och det kalori och näringsinnehåll man behöver under dygnet. Det gäller att tänka på helheten, säger han. 

Gällande kosten så hänvisar han till experternas råd, att fortsätta äta ungefär samma kost som vanligt, men att undvika hetsätning och att undvika ett överskott av snabba kolhydrater vid första målet innan soluppgång.

– Man ska försöka dricka en halv liter i timmen när man inte fastar. Du får vätska genom maten också. Om man svettas mycket ska man ha extra koll, säger han. 

Om man trots allt känner att man behöver begränsa sin träning under ramadan, rekommenderar Paul Balsom något han kallar för “micro-dosing”, det vill säga att träna i samma intensitet men kortare pass. 

– Jag rekommenderar starkt att man fortsätter att träna. Det finns noll indikationer på att man behöver anpassa träningen i Sverige i år mer än att eventuellt minska volymen och, om möjligt, förlägga sin träning innan sista måltiden eller strax efter första måltiden. Det tyder inte på att fasta i den formen ger någon ökad skaderisk, säger han.


Paul Balsom listar – 5 hälsovinster som periodisk fasta kan medföra 

Nedanstående omfattar personer som är fullt friska. Vid tveksamhet bör man söka läkarhjälp innan man inleder en period av fasta

1. Bättre kognitiv förmåga (såsom minne och tankekapacitet)
2. Kan bidra till att hålla vikten i schack och därmed att undvika livsstilssjukdomar som diabetes. 
3. Kan minska svullnad och smärta i kroppen
4. Minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar.
5. Minskar risken för problem med ämnesomsättningen.