v

RAMADAN GER EN TID ATT GÅ I TERAPI MED SIG SJÄLV

Sara Abouzeedan var först i Sverige att tävla i thaiboxning – i hijab. I dag har hon lagt av, men släpper inte träningen. ”Jag satsar som en atlet, utan att tävla. Jag vill hela tiden utmana mig själv”, säger hon. 

Sara Abouzeedan arbetar inom hotellbranschen, efter att ha thaiboxats på hög nivå. Alltid i hijab. I skrivande stund har hon precis lagt tre månader av fullt fokus på sin kropp och träning. Stenhård styrka, fem gånger i veckan. Behovet att utmana sig själv har präglat hennes idrottande i stort. Kanske påverkar det också inställningen till träning i kombination med ramadan: 

– För mig är det mer naturligt att kombinera ramadan och träning än att inte göra det – träning och religion är en så stor del av mitt liv, säger hon.

Förändrar du din träningsrutin under ramadan? 

– Det är bara en månad om året. Ramadan handlar mycket mer om rannsakan av sin själ än om att avstå mat. Det handlar om hur jag är som medmänniska, hur jag tar hand om mina nära, att tänka på de som är behövande. Det är inte fokus på mig, utan på något större. 

– Och när man inte äter får man tid till att tänka och reflektera och gå i terapi med sig själv. 

240212_Adidas1994-1

Det är verkligen en månad där alla har fokus på olika saker som att träffa sin familj mer, läsa mer i koranen, skänka mer pengar, göra gott. Det är familjecentrerat, mycket matlagning och man bryter fastan tillsammans. Man ska samla på sig så mycket goda poäng som möjligt, säger hon. 

Allt det Sara Abouzeedan nämner innebär också att rutinerna förändras under den heliga månaden. Att vända på dygnet är vanligt, menar Sara Abouzeedan. Själv jobbar hon med tupplurar, för att energin inte ska bli lidande. 

– Jag känner mig energifylld, upplever inte att jag blir försvagad av fastan. Möjligen att styrkan går ner lite grand, men jag känner inte den här utmattningen många talar om. Jag har alltid tränat under dagen och ändå haft energi och kraft, säger hon.

240212_Adidas1934-5

3 tips: Så bemöter du frågor kring träning och ramadan

1. ”Fastan är en religiös, festlig och helig månad. Det är så mycket mer än att man bara ska vara utan mat, vilket alla inte vet. Man umgås med sin familj och sina vänner och man ser hur mycket vänlighet som finns i folk, vilket för oss samman. Att vara en god medmänniska och att fira tillsammans. Det brukar jag vilja berätta om.”

2. ”Möt frågor med öppet sinne. Frågor uppstår när människor är nyfikna. Svara utifrån dina egna erfarenheter, träning och fasta fungerar olika för olika personer.”

3. ”Till sist, om man är i minoritet, kommer man att mötas av motgångar. Jag försöker att inte prata om det för mycket, jag vill inte se hinder, utan jag vill blicka mot målet. Tro på dig själv och kör.”

Följ Sara på Instagram, @szeedvn