v

JAG HAR LÄRT MIG ATT TA DET SAKTA

Som vanlig motionär kan man behöva förhålla sig till fasta och träning på ett annat sätt än om man elitsatsar. Zahraa Al-Maliki är ett bra exempel.
– Jag har lärt mig den hårda vägen att låta bli att träna de första dagarna av ramadan, för att orka hela månaden, säger hon.

Zahraa Al-Maliki eller Lucy Looxi, som hon kallar sig på Instagram, jobbar på en modellagentur, men är mest känd för sina outfitbilder.
– Jag är utbildad socionom som gett mig in i en helt annan värld. Jag jobbar på en modellagentur och på mitt Instagramkonto visar jag mina outfits.

Men vad som inte syns på Instagram är hennes stora intresse för sport.
– Jag har provat på fotboll, friidrott, kampsport, min pappa har pushat mig att testa allt.
I dag ägnar hon sig främst åt boxning, badminton och basket, beroende på säsong.
– Jag älskar känslan efter träningen. Man blir lätt i kroppen och sinnet, känner jag oro eller stress ger ett intensivt pass lugn efteråt. Din kropp mår bra och du känner det. Men även gemenskapen är viktig, man får något tillbaka.

240212_Adidas1488-1

Zahraa Al-Maliki brukar oftast fasta under ramadan. Hon har tack vare sina förebilder, hittat ett sätt som funkar i kombination med träningen:
– Mina äldre bröder har tävlat och tränat i kampsport och jag har fått inspiration och tips av dem och deras rutiner. Jag ser att de orkar köra tuffa kampsportspass med glatt humör, lugn och att de orkar köra hela fastemånaden.

Men det har hänt att Zahraa Al-Maliki trampat snett:
– Jag har lärt mig den hårda vägen att låta bli att träna de första dagarna av ramadan. När jag har gått ut för hårt har jag blivit trött och följden har blivit att jag är omotiverad att fortsätta resten av månaden. Det har lärt mig att ta det sakta, i min takt, och lyssna på kroppen.

I dag har hon hittat sitt sätt, men påminner också om hur stor skillnad det är beroende på när på året ramadan infaller.
– Ibland, som i år, är det lättare. Personligen brukar jag undvika konditionsträning, för att jag kan bli yr. För mig passar kortare styrkepass innan jag bryter fastan. Man får lyssna på kroppen, men det händer att ibland tar min viljestyrka över, skrattar hon.

240212_Adidas1656-1

Tre tips från Zahraa Al-MalikiTre tips från Zahraa Al-Maliki

1. ”Försök att inte se fastan som ett hinder. Det är viljestyrkan som avgör om du orkar eller inte orkar. Om du tror och vill så klarar du det, om du är frisk.” 

2. ”Träna tillsammans med någon som också firar ramadan. Det kan ge dig motivation och stöd.” 

3. ”Sätt realistiska träningsmål, lyssna på kroppen och pusha inte för hårt. Det är ramadan och man ska vara snäll mot sig själv också”