v

YASSIN KRIDIH

Snart 19-åriga Yassin Kridih är friidrottaren i Hässelby SK som drömmer om att få springa 100 meter i OS. Han bor i Tensta och efter att ha blivit introducerad för organisationen Löparakademin i Husby fastnade han direkt för löpningen. Han hittade nya vänner, mötte duktiga ledare som gav sin tid och blev triggad av att hela tiden känna hur han utvecklades. Han märkte att löpningen var hans grej och när nästa Löparakademi-program kom kände han att han ville ta nästa steg och blev då junior ledare och coachade i stället andra ungdomar som ville lära sig springa. När han lyckades med det satte han snabbt upp nästa mål för sig själv – han ville tävla. Idag tränar och tävlar han i Hässelby SK och jobbar stenhårt för att kunna nå drömmen om att få tävla i OS och bli lika bra som förebilden Usain Bolt. 

– Att vinna guldmedaljer är den långsiktiga drömmen, men jag har även en dröm runt hörnet som snart går i uppfyllelse – och det är att äntligen få åka till Mecka, säger Yassin.

11

Religionen betyder jättemycket för Yassin och hans stora förebild i livet är profeten. Ramadan är heligt och som löpare med ett mål om att vinna tävlingar är det inget alternativ att inte träna under månaden. Yassin har ett tydligt mindset och fastan påverkar inte det. 

Hur ser du på träning och fasta under ramadan? 

– Först och främst måste man förstå varför man fastar. Vi fastar för att bli en bättre person, en bättre muslim och att bli av med våra dåliga vanor. Fastan och ramadan ska få oss att uppskatta det vi har, säger Yassin. 

– När det kommer till träningen så måste man tänka på två saker: att inte utmatta sig själv, och att uppnå en balans. Ramadan och att fasta lär en också både tålamod och disciplin, och utvecklar karaktären på ett positivt sätt. För mig personligen är det fel att inte fasta om man kan. Man får ju en bättre chans att bli en bättre person – så varför inte ta den chansen, fortsätter han.  

När vi pratar om hur Yassin tränar och fastar och om han har någon speciell rutin så lyfter han flera saker. Det första han nämner är vikten av planering och att skapa ett schema för sig själv för att enklare komma in i en rutin kring träningen. I Yassins eget schema så tränar han alltid före Iftar. När solen gått ner äter han jättemycket, men smart, och dricker massvis med vatten. 

– Om du sätter upp ett schema och håller dig till din rutin så orkar du mycket mer än vad du tror. Kroppen är starkare än vad du tror, säger han. 

Yassin-12_LOWRES

Har du alltid vetat hur du ska göra – eller har du tidigare haft svårt att hitta information om hur du på bästa sätt kombinerar fasta och träning? 

– Det har blivit lite svårare nu när jag också måste tänka på min kropp. Idag är det viktigt att jag gör på rätt sätt för att inte slita ut kroppen. Men här har jag nog mest testat mig fram. Jag har varken hittat eller sökt så mycket information, utan testat och pratat med vänner som också fastar kring hur de gör, säger Yassin.

Under de senaste åren som Yassin testat sig fram kring träning och fasta har han landat i flera saker som fungerar för honom och som han gärna delar med sig av som tips till andra fysiskt aktiva muslimer, som kanske kämpar med detta under ramadan.

  • Det viktigaste är att sova, äta, dricka och träna – då mår kroppen bra.
  • Gör ett schema för både träning och vila.
  • Belasta inte kroppen allt för mycket, utan bromsa ner lite.
  • Om möjligt, försök anpassa träningstider till eftermiddagen.
  • Vila både innan och efter träningen.
  • Träna på ditt mindset. Inställningen är jätteviktig. 

Vi fortsätter prata om vad tränare borde veta om ramadan och hur det är att fasta och träna. Yassin framhåller att det hade varit bra om fler hade en större förståelse för detta. Han själv brukar prata med sin tränare om perioden så att de tillsammans kan hitta ett upplägg som passar, men han och hans vänner har även upplevt tränare och lärare som inte tagit hänsyn till det. 

– Om man väljer att fasta så borde både lärare och tränare respektera det valet. Men det är nog inte alltid så. Jag har till exempel en kompis som blev nedtvingad till lunchen får några år sedan. Om fler hade varit nyfikna och velat lära sig mer om ramadan så hade alla gynnats av det och man hade också kunnat hjälpa till på ett bättre sätt, säger Yassin.

Gemenskap och minnen får avsluta vår konversation. Yassin nämner att ramadan är en fantastisk period och att det är väldigt fint att se folk enas och umgås tillsammans. Gemenskapen är ett viktigt stöd och gör också att månaden går fortare, avslutar han.

Följ Yassin på Instagram, @yassin.kd