v

ZABIBU NDUWIMANA

Fotbollsproffset Zabibu Nduwimana, 23, föddes i Burundi men kom till Sverige när hon var sex år gammal. Tillsammans med sina föräldrar och fem syskon har hon vuxit upp i Härnösand utanför Sundsvall, innan hon bar av till Umeå för att leva sin dröm. 

Men hur började allt? Det var när hon var 12 år som hennes kompis bjöd med henne på en fotbollsträning. Zabibu följde med utan några större förväntningar, men blev kär i sporten ganska direkt. 

– Jag såg det bara som en kul grej, men sen så fastnade jag, säger Zabibu om gången hon upptäckte fotbollen. 

4_lowres

– Jag såg det bara som en kul grej, men sen så fastnade jag, säger Zabibu om gången hon upptäckte fotbollen. 

På frågan om hon har haft några förebilder som hon har sett upp till under sin karriär är svaret självklart: hennes familj. De har stöttat henne under hela vägen, inte minst när hon fick sin korsbandsskada för tre år sedan. Men annars är det hennes tro på sig själv som har tagit henne dit hon är. 

– Man måste tro på sig själv skulle jag säga. Och inte ta saker och ting personligt. Om man blir bänkad till exempel får man inte ta åt sig, utan fortsätta tro på sig själv, säger hon.  

3_LOWRES

Zabibu är troende muslim och har firat ramadan så länge hon kan minnas. När hon pratar om det är det tydligt att det för henne är en väldigt fin högtid med stort fokus på kärlek, gemenskap och medmänsklighet. 

– Det är väldigt viktigt och vackert med hela samhörigheten och gemenskapen muslimer sinsemellan. Ett år som jag minns extra väl var när jag var hemma i Burundi och firade eid med släkten, säger hon. 

Trots att hon har tränat på elitnivå väldigt länge har hon aldrig sett fastan som ett problem. Istället har hon upplevt att hon presterat bättre under den månaden. 

– Jag vet inte hur det kommer sig, men man känner sig lättare och snabbare. Jag minns när vi hade intervaller och jag orkade lika mycket, och till och med mer, än många av dem som hade ätit. De fyra första dagarna är ju alltid jobbiga, för då är ju kroppen ovan. Men efter det så är det lugnt. Det är ju något jag gör varje år så för mig funkar det jättebra, säger hon.

Under ramadan tänker Zabibu extra mycket på att få i sig vätska och näringsrik mat. Hon undviker skräpmat och dricker mycket vätskeersättning. På frågan vad hon skulle önska att andra visste om hur det är att fasta och träna svarar hon att hon bara önskar att man möter dem som gör det med förståelse. 

– Jag önskar egentligen ingenting speciellt från människor under den perioden förutom förståelse. Det är ramadan och jag har alltid fastat och kommer alltid att göra det, men bara ha förståelse för att jag gör det, säger hon.


Följ Zabibu på Instagram, @zabibunduwimana