v
Som online-PT har Zahra Ajami stor erfarenhet av utmaningar som kan dyka upp kring ramadan kopplat till träning.
– En viktig del är att ställa in sig mentalt på vad som väntar. Man ska inte bli besviken om man inte gör sitt personbästa under ramadan, säger hon.
Personliga tränaren och coachen Zahra Ajami ställde om under pandemin. Från att fysiskt bistå med personlig träning, gick hon online. I dag bollar hon och hennes kollega ett hundratal kunder, alla med individuella mål.
– Många av mina klienter har muslimsk bakgrund, så jag brukar ha ett specifikt upplägg kring ramadan, berättar hon.
Upplägget är enkelt – uppdelat på före, under och efter.
Zahra Ajami rekommenderar nämligen upp- och nedtrappning, för att ge kroppen en chans att ställa om.
– Du ska fokusera på att bevara ditt resultat och din rutin. En inre religiös resa pågår samtidigt och du kan passa på att öva din disciplin, säger hon.
Detsamma gäller efter, trappa ner, i stället för att bryta helt.
– De klienter som siktar på viktnedgång kan få en dipp i sin utveckling om de börjar äta massor efter ramadan. Man vill ha en balans och det ska inte bli negativt, säger hon.
Hon trycker också på att komma ihåg vätska och sömn. Samtidigt händer det att Zahrah Ajami avråder klienter från att fasta och träna samtidigt.
– Om man inte mår bra eller sätter för stor press på sig finns det tillfällen då jag tycker att man ska ta en promenad i stället, det ska vara kravlöst under ramadan. Orkar du inte träna, då behöver du inte, säger hon.
Tre steg – inspireras av Zahra Ajamis träningsupplägg
1. INFÖR: ”Sänk kraven en till två veckor innan. Trappa ner måltiderna från fem till två–tre för att förbereda kroppen.”
2. UNDER: ”Om man äter 22 på kvällen blir det ett litet fönster för att hinna äta, men i år kommer solnedgången tidigt, vilket innebär att man kan träna på kvällen utan att det blir för sent. Jag brukar rekommendera att man tränar när man brutit fastan men vissa föredrar att man bryter fastan med en lätt måltid exemplvis soppa, och därefter träna. Efter träningen blir det en huvudmåltid, då brukar jag rekommendera protein, kolhydrater och fett, så man verkligen får i sig det man behöver.”
3. EFTER. ”Trappa upp måltiderna, i stället för att hoppa in i fem måltider direkt. Har du som mål att gå ned i vikt kan det bli ett överskott om du börjar äta mycket direkt och det kan ge en dipp för motivationen. Ca en till två veckors upptrappning innan man börjar äta som vanligt igen är bra för att hitta balansen."