v

ZAHRA AL-MOUGRABI

Zahra Al-Mougrabi, 17, började med taekwondo när hon var tio år gammal. Men efter att ha blivit diskad i SM för att hon kört för hårt bytte hon istället till thai- och kickboxning – något som visade sig vara helt rätt beslut. Idag har hon vunnit EM-guld, VM-silver och fått titeln som svensk mästare hela två gånger. Och planen är tydlig: hon ska bli bäst i världen. 

För Zahra har förebilder varit viktigt och hon har tre som betytt extra mycket – Mohammed Ali, Nesrine Dallay och Valentina Shevchenko.

– Mohammed Ali var en fantastisk boxare och människa. Han stod upp mot rasism och orättvisor och var en väldigt bra retoriker. Nesrine Dallay har åstadkommit så mycket och representerar hijab väldigt fint. Hon lägger upp väldigt mycket på instagram som jag finner hjälpsamt, berättar Zahra och fortsätter:

– Valentina Shevchenko är den bästa kvinnliga kampsportaren jag har sett. Hon har ingen svaghet och behärskar alla element såsom thaiboxning, brottning och boxning.

6

Idag är Zahra själv en stor förebild för yngre tjejer som vill göra det hon gör. Hennes bästa tips till de som vill nå sina drömmar är att aldrig ge upp. 

– Man får aldrig ge upp. Man måste fokusera på det man verkligen vill ha och alltid fortsätta framåt. Stöter man på orättvisor så fortsätter man kämpa och bevisar för de som behandlat en dåligt att de inte kan begränsa dig. Tro på dig själv och låt dig aldrig bli besegrad av någon. Din tid kommer, säger hon. 

Zahra är troende muslim och har fastat så länge hon kan minnas. För henne har högtiden alltid varit speciell och hon beskriver det som en fantastisk period där man umgås med nära och kära. Hon har alltid kombinerat träning och fasta och berättar att hon aldrig upplevt det som ett problem. Men hon har däremot fått stå ut med en hel del med fördomar.

– Jag har haft tränare som inte riktigt accepterat att jag fastar och man hör mycket kommentarer som tyder på att folk har fördomar. Så som att fasta påverkar en dåligt och så. Jag minns också en gång som jag bara skulle gå iväg och fixa min hijab, men när jag kom tillbaka fick jag höra att de trodde jag hade svimmat. Så ja, man får höra mycket kommentarer och det finns absolut folk som inte accepterar det än, berättar hon.

5_lowres

Zahra tycker däremot att hon presterar bättre under fastan och menar att det är en kombination av det spirituella och fysiska som gör att hon känner sig lättare och piggare. Men hon understryker också att det är viktigt att känna efter och lyssna på sin kropp under perioden man fastar.  

– Det är viktigt att man inte tar ut sig för mycket. Man kanske kan prata med sin tränare och få ett annat upplägg under just den perioden, till exempel att man fokuserar mer på teknik istället för fysik. Man tränar så hårt man kan och om man känner att det inte går bra så saktar man ner tempot. Man måste hitta en bra balans, säger hon och fortsätter: 

– Jag ser till att dricka mycket vatten samt äta näringsrik mat på morgonen innan fastan börjar. Sen ser jag till att köra mitt egna tempo på träningen. Så första dagen känner jag efter hur det känns och sen kör jag hårdare och hårdare. 

Vad skulle du önska från samhället, föreningar och tränare under ramadan? 

– Jag skulle vilja att samhället, föreningar och tränare accepterar och respekterar någon annans tro. Speciellt under ramadan. De tenderar att ”tycka synd” om oss som fastar för att vi varken får äta eller dricka under dagen, medan vi som fastar älskar att göra det. Och känner man att man inte kan så mycket så är det bara att utbilda sig. Allt finns på nätet och det finns väldigt många muslimer som gärna skulle vilja svara på frågor, säger hon. 



Följ Zahra på Instagram, @_z4hra1_